Friday, June 7, 2013

Samsung Galaxy S4 Zoom?

Masihkah anda ingat dengan produk kamera android keluaran Samsung iaitu Samsung Galaxy Camera? Macam dalam gambar di bawah ni.
Kamera yang dijana dengan android, boleh menggunakan WiFi dan 3G ni ada dipasarkan di Malaysia dan menawarkan pengalaman yang sama macam menggunakan sebuah telefon pintar Android; boleh install apps dan permainan daripada Google Play Store. Tapi tak boleh diguna untuk telefon sebab benda ni adalah kamera, bukan telefon.

Namun baru-baru ni ada ura-ura mengatakan Samsung akan mengeluarkan produk generasi kedua bagi Galaxy Camera ni dengan nama Samsung Galaxy S4 Zoom. Kenapa guna nama Galaxy S4 kat situ dan bukan Galaxy Camera 2? Sebab bentuk muka hadapannya sama macam telefon pintar Samsung Galaxy yang lain, bukan lagi macam Galaxy Camera yang lepas. Ada physical home button dengan dua butang kapasitif.

 Tapi  bahagian belakangnya masih macam Galaxy Camera yang lepas. Ada lens yang besar macam kamera lain, katanya 16MP. Ada juga shutter button macam kamera biasa, jadi tak perlu sentuh skrin untuk tangkap gambar, hanya tekan butang ni saja dan terus hidupkan kamera di belakangnya. Namun kalau anda perhatikan, bahagian depan Galaxy S4 Zoom ni ada earpiece macam telefon biasa, ada sensor-sensor, ada kamera kedua untuk video calling. Maknanya Galaxy S4 Zoom ni boleh buat calling and video calling macam telefon biasa dan mampu tangkap gambar berkualiti macam kamera point and shoot yang lain.

Kiranya, untuk Samsung  Galaxy S4 Zoom ni Samsung mengkacukkan telefon Samsung Galaxy dan Samsung Galaxy Camera. Kalau betul dikeluarkan, nak ke anda beli?

Sumber: Android Community, Techtastic

No comments:

Post a Comment